De rol van de apotheker

De verkoop van geneesmiddelen is in België strikt geregeld en mag alleen plaatsvinden in een apotheek. Dat geldt zowel voor medicijnen op doktersvoorschrift (ordonnance) als voor voorschriftvrije geneesmiddelen.Wel of niet op voorschrift?

Een apotheek (pharmacie) is de enige plek waar je de medicijnen en gezondheidsproducten kunt kopen. Als u niet-voorgeschreven medicijnen koopt, betaalt u de volledige prijs. Maar als u dezelfde producten koopt op doktersvoorschrift, vergoedt het ziekenfonds (een deel van) de kosten.

Let op de instructies

Zowel voorgeschreven als niet-voorgeschreven producten worden verkocht in de originele verpakking en de apotheek schrijft doorgaans instructies op de verpakking. De meeste apothekers spreken Engels en kunnen exact uitleggen wat voor medicijn het is, hoe u het moet gebruiken en wat de eventuele bijwerkingen zijn.

Apotheek van wacht

Buiten de openingsuren (meestal de gangbare winkeluren, van maandag tot vrijdag) is er één apotheker in een stad of regio geopend, en andere apothekers moeten de naam en het adres van de dichtstbijzijnde apotheker ‘van wacht’ aangeven. Let wel: soms betaalt u een toeslag voor medicijnen die u ontvangt buiten de kantooruren. Doorgaans vergoeden alleen private verzekeraars deze bijkomende kosten.