Adoptiemogelijkheden in België

Bij een adoptie in België komen het belang van het kind en het naleven van de fundamentele internationale rechten op de eerste plaats. Hoe gaat het in zijn werk?

Adoptie van een Belgisch kind

Aan adoptie zijn altijd voorwaarden verbonden, of het nu gaat om een gewone adoptie waar banden met de natuurlijke ouders blijven bestaan, of om een volledige adoptie waar er helemaal geen banden meer zijn met de natuurlijke ouders.

  • Kandidaat-adoptieouders moeten minstens 25 jaar oud zijn en meer dan tien jaar in leeftijd verschillen met het geadopteerde kind. Wanneer het gaat om het kind van uw huwelijkspartner of samenwonende partner, hoeft u als adoptant slechts achttien jaar te zijn
  • Adoptie is mogelijk door koppels van verschillend geslacht, of van hetzelfde geslacht (gehuwd, niet-verwante wettelijk samenwonenden, niet-verwante feitelijk samenwonenden die minstens drie jaar samenwonen) en door alleenstaanden.
  • De adoptant of adoptanten moeten door de jeugdrechter geschikt en bekwaam worden bevonden. Zij moeten dus de nodige sociale en psychologische kwaliteiten bezitten.
  • De natuurlijke ouders van een minderjarig kind moeten akkoord gaan met de adoptie
  • Een kind dat minstens twaalf jaar oud is, moet zijn toestemming geven.

Internationale adoptie

Voor een internationale adoptie moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden, eigen aan de wetgeving van het land van herkomst van het kind. Zo kijkt men naar de leeftijd van de adoptant en de geadopteerde, het leeftijdsverschil tussen beiden, het burgerlijk statuut en de gezondheidstoestand.