Bouwen in België met Keur’s Adviesgroep

Vergeleken met Nederland zijn de bouwgronden in België nog steeds betaalbaar. Voor de meeste Nederlanders is het dan ook een haalbare kaart om bij onze zuiderburen die felbegeerde eigen woning te bouwen. Maar daar zijn wel een aantal spelregels aan verbonden.

Zoek een architect

Wil u bouwen in België, zoek dan eerst en vooral een ervaren architect om uw project in goede banen te leiden. Bij uw zoektocht kan u eventueel gebruikmaken van de website zoekeenarchitect.be. De architect zal niet alleen uw droomwoning ontwerpen, maar ook zorgen voor de vereiste stedenbouwkundige vergunning.

Denk aan uw plichten

Uw architect kan u ook informeren over andere verplichtingen, zoals het opstellen van een postinterventiedossier (in dit dossier zitten alle bouwplannen van uw huis, ook die van de technische installaties) en het aanstellen van een veiligheidscoördinator tijdens de werken.

Energieprestatie-eisen

Sinds 2006 geldt in België bovendien de energieprestatieregelgeving (EPB), waardoor uw woning aan bepaalde eisen moet voldoen wat betreft isolatie, ventilatie en energieopwekking. Zo bent u bijvoorbeeld verplicht om te investeren in technieken voor hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Om na te gaan of uw project voldoet aan de EPB-eisen bent u verplicht om een EBP-verslaggever aan te stellen.